Happy Uncoupling

Het afgelopen jaar is Nynke Schaaf gescheiden. In deze blog deelt ze haar tips voor ‘happy uncoupling’ (zodat het ook echt een nieuwe start wordt!)

Scheiden, ga er maar eens aan staan. Hoe je het ook bekijkt, het blijft lastige materie. Het voelt toch als falen, en daarbij komen gevoelens van schaamte en schuld. Vooral als er ook kinderen in het spel zijn. Het is ook altijd dat je dan hoort dat niemand wist dat het niet goed ging. Enfin, je zult door veel spiegels heen vallen in zo’n eerste jaar dus pas op dat je je niet snijdt!  Als eenmaal het hoogste (of laagste, het is maar hoe je het bekijkt) woord eruit is kan het snel gaan richting nieuwe start. Nynke en haar ex besloten op de Afrikaanse manier uit elkaar te gaan, door recht te doen aan alles & een nieuw evenwicht te bouwen voor de nieuwe situatie waar iedereen kan zijn. Hierdoor verliep hun proces best voorbeeldig en zonder veel drama.

5 gouden tips voor een goed nahuwelijk:

1) Wordt onmiddellijk verliefd. Het doet er volgens Nynke niet toe wie of wat het is. Het gaat om het gevoel van verliefd zijn, waardoor je energie weer gaat stromen, je beter voor jezelf gaat zorgen en van binnen gaat stralen omdat je in je gedachten aan het dromen slaat. Denk niet dat dit de ware is, en houdt het vooral levend in je eigen gedachten, je hoeft er verder niets mee te doen! Die ander hoeft zelfs niet te bestaan of het te weten! Een imaginaire vriend. Je hebt nu eindelijk ruimte voor jezelf!

2) Sluit vriendschap met je ex. Zo vervelend is hij/zij nu ook niet geweest, daarom hebben jullie het ook zo lang volgehouden met elkaar, en zelfs kinderen gemaakt. Hou het simpel, dit kan door tijdens je huwelijk al gedeelde verantwoordelijkheid rond geld, leven en zorg met elkaar te delen. Dit scheelt een flinke slok op de borrel, waardoor de mediation gewoon gebruikt kan worden voor de nieuwe situatie. Liefde kan over gaan wat rest is voldoende om samen op te staan. Zorg dat dat fijn is voor beiden.

3) Draai muziek! zoveel als je maar kunt, overal en wanneer je maar wilt! En doe vooral een gek daarin, richt je bijvoorbeeld op rap, of trek de bak met levensliederen eens open. Er is zoveel waar je je op aan kunt trekken. Zo heeft het N. heel erg geholpen om naar verschillende muziekstromen te luisteren. Het geeft je telkens weer nieuwe perspectieven en je komt in nieuwe realiteiten terecht waarvan je het bestaan nog niet eens wist! Ook leuk: lezen over hoe muziek werkt! Het grijpt direct in op je zijn.

4) Ga op dansles. Dit is wel een ding, vooral na de eerste maanden. Ergens is er toch de klad in je seksualiteit gekomen, misschien voelde je je al een tijdje niet echt meer mannelijk of vrouwelijk. Het kan ook zijn dat je gewoon nu een geweldige aanleiding hebt om jezelf weer eens tot dansen te bewegen! Want hoe lang geleden is dat niet? Speel ermee en leer jezelf een nieuwe dans aan. Voor Nynke was dat Burlesque. Doodeng, de eerste keer op hakken.

5)  A Year Without A Head. Ja, het is een beetje gek wanneer alle vaste waarden die je op de aarde hielden, opeens niet meer echt blijken. En natuurlijk is er de rouw, het verdriet. Je leert er beter door kijken en voelen, dat is best heftig. Eigenlijk omarm je jezelf met al je schizofrene trekjes, en kletter je af en toe om. So what? Dus houd koers en vergeet dat niet. Zorg ook voor voldoende opdrachten op werk zodat je wel bezig blijft jezelf te ontwikkelen! En geniet van je verdriet, deel het, schrijf het op, doe er iets mee, eet soep, ga naar musea, naar theater of alleen uit. Doe alles om het een plek te geven en onderneem dingen die de nieuwe situatie beter kan maken. Dit gaat over, er staat een nieuw leven voor de deur. Enjoy!

Nynke Schaaf (1976) is Theaterwetenschapper en woont samen met haar kinderen in Rotterdam. Daarvoor was ze 13 jaar getrouwd.