! Stadsdramaturge

Een voorstel (2017/2018) met daarin een aantal vragen:

De staat van een samenleving is af te lezen aan de hand van haar gemarginaliseerden. Benieuwd hoe dit nu in Rotterdam is. Om dit objectief te kunnen vaststellen kunnen we kijken naar de basisemoties die worden opgeroepen, die resoneren. Deze emoties zijn immers universeel. Oftewel: overal ter wereld, los van een bepaalde cultuur. nature dus, not nurture: Vreugde, Verdriet. Angst. Woede. Verbazing. Afschuw. We tellen er twee bij op: Schaamte en Liefde. 

Het is wel cultureel bepaald hoe we als gemeenschap omgaan met de vertrapten en specifieke stads casuïstieken. StartvragenZijn er universele vertrapten? Wie zijn er altijd de paria in ongeacht welke samenleving? Kennen we trendbreuken in steden? Is er al eens wetenschappelijk gekeken naar dit fenomeen van in-en uitsluiting? En wat zegt dat over de stadscultuur? Welke kansen en ontwikkelingen zien we in het komend jaar? welke vertrapten zullen in 2018 het onderspit gaan delven? Staat uitkeringhebbende nog steeds op 1? Of wordt deze opeens rechts ingehaald door de Islamtische groentewinkelier? Ongewenste baby’s? Minima? Hooligans? Ouderwetse heroine junks? Draq queens? Statushouders? Homo’s? Vrijgevochten vrouwen? Amsterdammers? Bankiers? Vastgoedontwikkelaars? Bierfietsen? Nutella winkels? Deelfietsen? Air BnB eigenaren? Huisjesmelkers? Bakfietsen? Hipsters? Zuiderlingen? Aso wijken? Nafluitende mannen op straat? Huisvrouwen? Of zijn we inmiddels aan een revival bezig, een opwaartse spiraal van Jehadiedis (iedereen een jihadist) en silencebreakers rond #metoo (zie time 2017). En wat zegt dit over de wet en regelgeving in de stad? Beschermen we zij die uitgestoten zijn voldoende? Of ligt dit dan weer bij de geloofshuizen en de buurt initiatieven in de stad?

En dan wie zijn ze? en we?

&

Hoe leg je dit vast? En ontsluit je dit? 

Maak je er een boekje met verhalen van, een video met interviews. Een toneeltekst. Of Helemaal niks. Een conferentie. Wat is er al gedaan op dit gebied, door bv. projecten als you win some you lose some of instellingen in de stad (boijmans, fotomuseum, pauluskerk). Is daar al een handig overzichtje van, welke hulpbronnen zijn er nog meer raad te plegen? Naast de mensen zelf... en verschilt dat dus echt per wijk,straat? Halverwege 2018 meegedacht over Stadsinitiatief en de maatschappelijke waarde die nieuw bouw van Museum Boijmans en Hart van Zuid moet gaan opleveren voor de mensen. Hier is het idee postgevat om mijn voorstel rond marginalisatie in de stad met de Stadscollectie te verbinden. De gesprekken hierover zijn gestart in het voorjaar van 2019 met de curator design en stadscollectie van Boijmans van Beuningen.